Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Λουδίας ποταμός


Ποταμός με μήκος 37 χλμ. ο οποίος ρέει σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από τα Γιαννιτσά. Οι φυσικές πηγές του βρίσκονται στο Βέρμιο και το Πάικο και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.
Ο υγρότοπος έχει μεγάλη αξία για την ευρύτερη περιοχή, συνεισφέρει στην οικονομική άνθησή της, προσφέρει υγεία, ομορφιά, καθώς και τη δυνατότητα για περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Και όπως διατείνονται οι επιστήμονες ρυθμίζει το μικροκλίμα, βοηθάει στον έλεγχο των πλημμυρών και διατηρεί μία υψηλή βιολογική ποικιλία.
Σήμερα η ηρεμία των νερών είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά του Λουδία. Λόγω των ιδανικών συνθηκών για προπόνηση που επικρατούν εκεί, χρησιμοποιείται ως χώρος για κωπηλασία από το 1980 και για κανό-καγιάκ από το 1988. Επίσης, έχουν διεξαχθεί πολλοί διασυλλογικοί αγώνες και το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως προπονητικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΔΙΑ
Πλούσιο φυσικό κάλος απερίγραπτης ομορφιάς, ιδανικό μέρος για προπόνηση με μοναδικό και ιδιόμορφο υγρό στίβο. Ο λόγος για τον ποταμό Λουδία που παρουσιάζει στοιχεία και χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντάς σε άλλα ποτάμια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σήμερα, μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, το Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο Λουδίας έχει αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις και μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες και αποστολές.
Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τον Λουδία να ξεχωρίζει είναι η φυσική ευθεία μήκους 3.200 μέτρων, πλάτους 55 με 65 μέτρων και βάθους περίπου 3 μέτρων. Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, το χαμηλό υψόμετρο, η απουσία κυματισμών λόγω των πολύ χαμηλών ανέμων, συνηγορούν στον απόλυτα επιτυχημένο προγραμματισμό προπονήσεων. Σήμερα μετά από τη βοήθεια του Δήμου Γιαννιτσών, το Ναυταθλητικό Κέντρο παρέχει όλες τις ανέσεις στους αθλητές, αλλά και στους επισκέπτες, αφού μπορούν να μείνουν στα 32 άνετα ξύλινα καταλύματα του προπονητικού κέντρου.


 Σπυρίδης Δημήτρης,Σταματίου Γιάννης,
Παπαδόπουλος Γρηγόρης,Μπαμπούσκιν Βαλέριος, Καλαϊτσίδης Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου