Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αρωματικά φυτά του τόπoυ μου

Βασιλικός-Basil
Βασιλικός-Basil

Ετήσιο φυτό, ύψους 0,40 - 0,70 εκ. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, ανοιχτού πράσινου χρώματος.
Είναι παγκόσμια γνωστός ως Sweet basil, εξαιτίας της όμορφης - γλυκιάς μυρωδιάς των φύλλων του.
 Ο βασιλικός είναι φυτό με αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό.
 Ο βασιλικός θεωρείται ο βασιλιάς των μυρωδικών, αφού χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και συνδυάζεται με πολλές γεύσεις.  



Ρίγανη ελληνική-Greek OreganoΡίγανη ελληνική-Greek Oregano
 Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.









Ανηθος-DillΑνηθος-Dill
Ο άνηθος είναι μονοετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών. 

Ο άνηθος είναι αρτυματικό και φαρμακευτικό φυτό. Ως άρτυμα χρησιμοποιούνται οι τρυφεροί βλαστοί. Από τους σπόρους παίρνεται το αιθέριο έλαιο το οποίο έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

 






Δυόσμος-spearmint

Είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που ανήκει στο είδος των λαχανευόμενων φυτών.

Δυόσμος-spearmint Είναι ποώδες φυτό με φύλλα ωοειδή και μικρά λιλά άνθη που βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών. Καλλιεργείται στις αυλές, στους κήπους, στις γλάστρες και μαζεύεται όλο το χρόνο. Βγάζει ωραίο ευχάριστο άρωμα.

Είναι μαλακτικό και καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, βοηθά στην πέψη και καταπολεμά το λόξιγκα και το βήχα. Είναι ιδανικό για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, την αϋπνία, τις νευραλγίες, το άγχος και τη ναυτία.

Τα αρωματικά του φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, φαγητά, γλυκίσματα και ροφήματα. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στη σαπωνοποιία και στην αρωματοποιία.Το δεντρολίβανο ή ροσμαρίνος







Το δεντρολίβανο ή ροσμαρίνος

Το δεντρολίβανο ή ροσμαρίνος Το δεντρολίβανο ή ροσμαρίνος είναι φυτό θαμνώδες με φύλλα γραμμωτά σαν βελόνες ελάτου και μικρά γαλάζια άνθη που σχηματίζουν βότρυς. Καλλιεργείται στους κήπους, σε πάρκα αλλά και αυτοφύεται. Ανθίζει άνοιξη και καλοκαίρι.

Αποτελεί ισχυρό πεπτικό τονωτικό, διεγείρει τη λειτουργία της πέψης και καταπραύνει τους σπασμούς της κοιλιάς. Τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και καταπολεμά το διαβήτη. Θεωρείται ότι καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό στα προβλήματα αναπνοής και του άσθματος. Ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, εξάντλησης, άγχους, πονοκεφάλων και νευρωτικών διαταραχών.


Το θυμάρι

Το θυμάριΤο θυμάρι είναι θάμνος ποώδης με φύλλα λογχοειδή σχεδόν άμισχα και ανθάκια ροδόχρωμα μικρά και πολλά. Φυτρώνει σε άγονους τόπους και ηλιόλουστα μέρη. Ανθίζει το καλοκαίρι. Ολόκληρο το φυτό αναδίδει τη χαρακτηριστική υπέροχη μυρωδιά του θυμαριού, λόγω του πτητικού αιθέριου ελαίου που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι.

Είναι καταπραϋντικό σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τη γρίπη και δρα κατά των ιών και σαν εφιδρωτικό για τον πυρετό. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραύνει την ένταση, την αϋπνία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται για ρευματικές παθήσεις, για πόνους αρθρώσεων, συντελεί στην επούλωση πληγών και βοηθά στα τσιμπήματα από έντομα. Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών. Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλιές αντιμετωπίζονται κάνοντας γαργάρες με αφέψημα. Στη μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας και τις ελιές.


Η λεβάντα


Η λεβάνταΗ λεβάντα ή λαβαντούλα είναι μικρός θάμνος με μακρόστενα φύλλα και γαλάζια άνθη που σχηματίζουν βότρυς. Ανθίζει το καλοκαίρι. Αυτοφύεται και καλλιεργείται στους κήπους. Ολόκληρο το φυτό της λεβάντας αναδίδει μία πολύ όμορφη χαρακτηριστική μυρωδιά, λόγω του πτητικού αιθέριου ελαίου που περιέχει.




Μαντζίρη Μαρία, Ελένη
Σαββουλίδου Χαρούλα, Δάφνη Τσελεπίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου